2011. november 4., péntek

San Fancisco



2011.10.20.

San Francisco. Bevallom ,ez a város nem mozgatta meg annyira a fantáziámat ,mint a többi ,de a város kiállt magáért, sőt azt hiszem, ez talán a legjobb város ebben az államban.
Ezúttal a szállásunk egy kicsit rendhagyó volt. Korábban már említettük ,hogy New Yorkban megismertünk egy  családterapeutát ,aki felajánlotta az otthonát számunkra ,mi pedig örömmel elfogadtuk.
Első délutánunkon  nem apróztuk el a dolgot és megnéztük a Golden Gate parkot ,valamint magát a Golden Gate hidat. Tettünk egy kellemes sétát a japán kertben és elkaptuk a helyi lány focicsapatok bajnokság szerű találkozóját. A spontán dolgok szinte mindig bejönnek, hát ezúttal is új élményre leltünk egy több száz példányt magába foglaló  veterán autó kiállítás formájában. A csinos Mustangoktól a lángnyelvesre festett T-modell fazonú járgányon át John Travolta Greese-es kocsijáig mindent megtaláltunk ott a söröző grillező tulajokkal egyetemben.





A Golden Gate elképesztő. Megnéztük kívülről-belülről ,alulról-felülről. Nehéz volt olyan kilátót találni ,ahol nem volt legalább egy turbános család,vagy szuperobjektíves ázsiai. Nem csoda,hogy mindenki ezt akarja látni, a hidat, aminek minden irányból tekintélyes méretei vannak és ami megannyi film képkockáit dobta fel a puszta jelenlétével.



A város amúgy tényleg dimbes-dombos. Eléggé.  Az autó leadása előtt ,még az első nap kihasználtuk a lehetőséget és végigmentünk a híres cikk-cakk fazonú utcán. Vicces utca,mert annyira meredek, hogy csak szlalomban lehet rajta lemenni. Ennek ellenére én jobban izgultam az odavezető úton. Gergő fantasztikusan vezet,de a hegyre felvezető út  kishíján kiverte nálam a biztosítékot. Elég nagy sor állt ott és az autóknak egy simabetonos meredek utcán kellett felaraszolniuk. Gergő a kocsi képességeit kiismerve meg is jegyezte ,hogy ide, ilyen módon , nem automata váltóval fel sem lehetne menni.
 

 ez egy külvárosi utca, ahol csak lefele lehet közlekedni.
a cikk-cakk utca is nagyjából ilyen meredek.
mi mind a kettőn legurultunk. persze (:

A menet pedig így nézett ki : elindítja az ember az autót, annak először 2 másodpercig kipörög a kereke, majd elindul hátrafelé és csak azután akaródzik előre/fel. És ezt játsza az előttünk álló is ,mi is, mögöttünk meg a fenekünkbe bújik éppen  egy csilli-villi BMW. De fantasztikus „sofőröm” hamar rájött a stressz mentes haladás technikájára így épen megúsztuk ezt a  szinte vidámparkos kalandot.  Cable carral is mókáztunk egy keveset. Felcsimpaszkodtunk a legelejére és mint az autózást élvező, ablakon kihajoló blöki, úgy suhantunk el a kikötőig,amit aztán alaposan végigjártunk.
 

Befizettünk egy segway túrára : ez egy olyan közlekedési eszköz ,ami lényegében 2 nagy kerékből, egy kormányból áll és a testünk tömegközéppontjának előre-hátra helyezésével indul el ,ill áll meg.



Érzékeny szerkezet és elsőre komplikáltnak tűnik ,de ,amint megérzi az ember rájön, mennyire mókás ez a szerkentyű. A 1,5 órás városnézés után már nem is akartunk járni. Ezen kívül ettem a kikötőben kagylólevest, kipróbáltam a ráksalátás szendvicset, helyi oroszlánfókákat nézegettünk és tettünk egy hajótúrát a Golden Gate és az Alcatraz körül.






Érdekességképpen: a hajókázás közben mellénk csapódott egy 60 körüli férfi és egyszer csak megszólalt magyarul. Kiderült, hogy ausztrál és egy magyarországi nyaralás okán egyszerűen megtanult magyarul. Maga a kultúra is érdekelte, nem csak a helyiek megértése ,így nem kevesebb ,mint 10 évet szánt arra ,hogy meglehetősen tisztán, folyékonyan és tökéletesen beszélhesse a világ egyik legnehezebb nyelvét. Illetve hát ennyi idejébe telt, mire ilyen magas szintre jutott. Ja, és a neve véletlenül teljesen magyar (:
Ez a város más ,mert hihetetlenül sokszínű. A kínai negyed és az olasz negyed lényegében a belvárost képezi ,ezáltal az egész  európaiassá válik. Lampionok mindenhol , félhomályos színes éttermek  a háttérben tornyosuló felhőkarcolók által körbe véve. Ráadásul az egész besétálható, a tömegközlekedés állítólag hihetetlenül jó ( nekünk sem volt gondunk vele egy szál sem ) és nagyon változatos.



 




A mi környékünket (ahol laktunk)  telegraffitizték a helyi arcok, vannak sikátorok ,amiket megemlékezésképpen  a profik telefestettek  ,de akad olyan fal is, ami valaha a rendőrségé volt, most pedig a helyi anarchisták „szabad fala”.




Vendéglátónk volt oly kedves és megmutatott pár „bennfentes” san franciscoi  érdekességet, mint például az aranyra festett vízcsap ,ami megmentette a  környéket a porig égéstől, a Nők Házát ,ami világ nőit képviselvén  kívülről teljesen ki van pingálva, és láttunk homo- és transzszexuális múzeumot .



Ez minden bizonnyal ideális hely neki,aki párkapcsolatokkal foglalkozik, szinte mindenhol élt a világon,6 évet utazgatott és elmélkedett  Indiában és buddhista elveket vall. Az emberek pedig  a helyi alsó középosztályos gördeszkástól a őrült hippin át a BTK-s jógaoktatóig  minden réteget képviselnek.
  vendéglátónk (:
 

 bio bio bio


 saját napfelkelte figyelő terasza volt a tetőn

 360 fokban körbe forgó székkel




Úgy vélem ,ez méltó és frissítő vége a tekergésünknek. Utolsó délutánunk természetesen a pakolászással telt és hát nem  a tervezett, személyes elköszönés formájában búcsúztunk el a vendéglátónktól ,de cserébe legalább időben el tudtunk indulni … (:

1 megjegyzés:

  1. Nem csalódtam Bennetek, köszi a meglepetés beszámolót!:) (Kár, hogy vége van már, én legalább annyira sajnálom, mint Ti! Tessék könyvbe önteni!)

    VálaszTörlés